Formål
Projektets hovedformål er at styrke landmandens incitament til at gå i gang med naturpleje. I tidligere naturplejeprojekter er der arbejdet med økonomiske incitamenter, naturplejemanualer samt sundhed og velfærd. Mange landmænd med interesse for naturpleje oplever imidlertid stadig store barrierer, især med hensyn til lovgivning, tilskudsordninger og kontrol - disse skal fjernes, før de ønsker at blive naturplejere. Samtidig skal den lokale rådgivning på området forbedres, bl.a. med hensyn til tolkning af de gældende regler. Endvidere er der behov for bedre dokumentation for, hvordan naturpleje udføres effektivt med størst mulig udbytte og i et godt samarbejde med kommuner, Naturstyrelsen og private lodsejere.
I 2014 arbejdes der videre med følgende udviklingsaktiviteter:
1. Dokumentation og afprøvning af ekstensive systemer til rationel naturpleje på forskellige naturtyper.
- Udpegning af relevante naturarealer sammen med kommunerne.
- Valg af kvægrace og registreringer af tilvækst, huld, velfærd og sundhed.
- Bekskrivelse af vegetationen og estimering af naturpleje-effekt.
- Økonomiske analyser af etableringsomkostninger og produktivitet.
2. Brugerdrevne løsningsmodeller for attraktiv naturpleje (fjerne barrierer).
- Udarbejde faktablade og delkataloger vedrørende vigtige emner i naturpleje.
- Faglig dialog med interessenter, herunder kontrolmyndigheder, om idekataloger.
- Udarbejde og afprøve forslag til et nyt, naturbaseret kontrolsystem, hvor landmand, kommunen og NaturErhvervstyrelsen bliver enige om, hvordan naturplejeindsatsen kan måles.
- Udarbejde indspil til den ny Landdistriktsordning mhp. at opnå enkle og målbare støtte- og kontrolordninger.
Projektets aktiviteter koordineres med projekt ”Naturpleje uden barrierer – DEMONSTRATION”. Aktiviteterne indgår i Grøn Vækst projektet ”Smag på landskabet - naturkød fra naturarealer i region Midtjylland” som gennemføres i samarbejde med 4 midtjyske kommuner og Region Midt, og udgør VFL, Kvægs medfinansiering i projektet, der gennemføres i perioden 2013-2014.
Giv oksekødet den bedste tilberedning
Smag på Landskabet inviterer til udviklingsworkshop med fokus på nye metoder til tilberedning og produktudvikling af naturplejekød.
Fast græsningstryk som kontrolform i miljøordningerne
Alle ansøgere med plejetilsagn skal vælge kontrolform i Fællesskemaet
Vind lækkerier fra den danske natur
Svar på nogle få spørgsmål og deltag i konkurrencen.
Smag på Landskabet på KvægKongres
Mange kiggede forbi Smag på Landskabets stand for at få gode råd om naturpleje.
Tilskudsfodring af kalve på naturarealer
Der er ofte behov for tilskudsfodring af kalve på naturarealer. Men på grund af kvælstoftilførslen er det ikke tilladt. Beregninger viser dog, at miljøpåvirkningen i de fleste tilfælde vil være minimal.
Smag på Landskabet - fra naturkvalitet til kødkvalitet
Indlæg fra Plantekongres januar, 2014
Køerne er min førsteprioritet
Imens nogle kigger på frimærker eller spiller computerspil, så hygger jeg mig med mine 60 køer, som jeg både snakker med og passer på.
Spørgeundersøgelse skal fastlægge nyt koncept for naturkød
Et nyt koncept for oksekød skal give forbrugeren mulighed for at købe kød fra kvæg, der har plejet den danske natur – og gøre naturpleje mere rentabelt for landmanden. Giv dine svar på spørgeundersøgelsen, der skal forme konceptet.
Sådan vurderes naturplejen
Kort om naturkvalitet og naturpleje i Smag på Landskabet.
Lokale produkter i centrum
Kød fra Dexter-kvæg, der mens de levede plejede naturen, fik en kærlig behandling på projektet Smag på Landskabets workshop hos AgroTech.
Kvæg som afstresning
I mit arbejde med køer i landskabet, giver det mening at involvere mennesker, der har udfordringer. Både oplevelser i naturen og hjemme i staldene har en afstressende effekt.
Når dyrene græsser i tågen
Det er ikke for pengenes skyld, at jeg er gået ind i naturpleje. Allerede i 1990’erne valgte jeg at gå den økologiske vej, da jeg gerne ville undgå at sprøjte markerne.
Smag på Landskabet nyhedsbrev
Nr. 5 - marts 2014
Smag på Landskabet - slagtefolder 2014
Til slagtediske mv. til uddeling
Plus og minusarter
Ud fra de vilde planter på et areal kan man vurdere naturkvaliteten af et naturområde. Det skyldes, at de vilde plantearter har en række krav til deres levested, f.eks. jordens næringsstofniveau, surhedsgrad, fugtighed og lys på voksestedet.
Hvid anemone - en plusart
Opskrift med naturkød: Martins tyndsteg
Tyndsteg med ærtepure, brændte porrer og friterede svampe.
Opskrift med naturkød: Flemmings roastbeef
Roastbeef stegt ved lav temperatur med rødbedemos, kartoffel og råmarinerede bolsjebeder.
Opskrift med naturkød: Troels' tykkam
Tykkam med grov ærtepure, smørstegte rodfrugter og sauce med bøgehatte - krydret med tangsalt og pyntet med fuglegræs.
Opskrift med naturkød: Toves bovsteg
Braiseret oksebov med tang, ramsløg skorzonerødder og syltede rødløg.
Opskrifter med naturkød
Kød produceret på naturarealer har nogle særlige karakteristika - blandt andet med hensyn til smag.
Lækre opskrifter med kød fra dyr på naturarealer
Prøv de nye lækre opskrifter med kød fra dyr på naturarealer, kreeret af kokke og restauratører med passion for gode lokale råvarer.
Præsentation: Naturpleje som forretningsområde
Vidensdag for maskinstationer og entreprenører den 16. januar 2014.
Præsentation: Kan naturpleje være en mulig driftsgren
Årsmøde i kødkvægudvalget den 30. januar 2014.
Præsentation: Status for ''Pleje af græs- og naturarealer''
Følgegruppemøde om naturpleje den 4. februar 2014.
Præsentation: Status for ''Pleje af græs- og naturarealer''
Styregruppemøde om naturpleje den 4. februar 2014.
Præsentation: Naturpleje som mulig driftsgren
Landsudvalget for danske deltidslandmænd den 24. februar 2014.
Præsentation: Naturpleje som vindersag
Indlæg på Plantekongres 2014.
Præsentation: Naturpleje som vindersag
Indlæg på Plantekongres 2014.
Præsentation: Kødkvalitet af dyr der afgræsser naturarealer
Indlæg på Plantekongres 2014.
Præsentation: Smag på landskabet - fra naturkvalitet til kødkvalitet
Indlæg på Plantekongres 2014.
Det gode kød fra naturen
Vores køer går på smukke arealer ved Spøttrup Borg og bidrager både med pleje af naturen, kød med god fedtmarmorering og muligheden for en rask cykeltur, når det er blevet varmere udenfor.
Kornet stenbræk - en plusart
Rynket rose - en minusart
Randers Kommunes erfaringer med græsning som naturpleje
Projektet 'Smag på Landskabet' har som mål at udvikle naturplejen, så den bliver rentabel for landmanden. Det skal ske ved at løse udfordringerne i hele kæden fra køernes pleje af naturarealerne til afsætningen af kødet.
Landmandens erfaringer
Landmandens erfaringer fra den praktiske del af naturplejen.
Han tjener kassen på naturpleje med kant
Stordrift og indkøb af billigt foder skal bane vejen for kødkvægdrift i større stil, mener ung producent, der selv tjener gode penge.
Sæt fokus på management i kødkvægsproduktionen og hæv dækningsbidraget
Med fokus på god management kan det lade sig gøre at løfte sit dækningsbidrag fra minus 1.000 kr. til plus 3.000 kr.
Lær nyt om naturkød og få inspiration til afsætning
Få viden om hvilke særlige egenskaber, kød fra kvæg på naturarealer har og få inspiration til at afsætte det. Projekt Smag på Landskabet inviterer til gratis seminar.
Mine dyr er pjattede med tagrør
Som landmand og jæger har jeg selvfølgelig en interesse i at pleje naturen. Og hvis ikke dyrene gik her, ville arealerne gro til i pil.
Lær nyt om kød og få inspiration til afsætning
Smag på Landskabet inviterer til seminar med fokus på nye metoder til tilberedning og produktudvikling af naturplejekød.
Rådgivning om naturpleje styrkes
Naturrådgivere fra kommuner mødes med DLBR- rådgivere for at danne netværk og styrke rådgivningen til landmanden om naturpleje.
Mit liv med Limousinekvæg og naturpleje
Se filmen, der er produceret i projektet Smag på Landskabet.
Rolig afgræsning af landskaberne
Jeg nyder at se mit kvæg ved både sø og fjord, og jeg håber, at forbrugerne vil støtte op om plejen af landskaberne ved at købe kødet.
Naturplejere lærte nyt om kød og afsætning
Kødkvægsholdere har stor mulighed for at påvirke kødets kvalitet – både før og efter slagtning. Det var et af budskaberne, da Smag på Landskabet holdt seminar for folk, der beskæftiger sig professionelt med kød fra dyr på naturarealer.
5-årigt tilskud til pleje af græs- og naturarealer
431 ansøgere til det 5-årige tilskud til pleje af græs- og naturarealer har i år valgt at blive kontrolleret efter fast græsningstryk. Vær opmærksom på, at det rette antal dyr skal gå på arealet i juni, juli og august.
Hør om naturpleje på dyrskuet i Herning
Smag på Landsskabet byder både på faglig ekspertise til landmanden og familieunderholdning i topklasse, når dyrskuet i Herning slår portene op den 3. - 5. juli.
Naturens præmisser
Mine får skal kunne klare sig på hedearealer uden særlig meget næring. Så i mit arbejde med naturpleje, handler det om at finde får, der kan bevare deres kropsvægt henover året og føde lammene uden hjælp.
Vibefedt – en plusart
Liden klokke – en plusart
Mange fejl fører til øget kontrol af miljøordninger
NaturErhvervstyrelsen har i 2013 fundet et øget antal fejl hos de bedrifter, som søger støtte fra miljøordningerne i forhold til forrige år. Derfor stiger antallet af bedrifter, der skal kontrolleres i 2014.
Almindelig mælkeurt – en plusart
Heldig vinder af chokoladekurv
Erfaringer med kontrol efter fast græsningstryk
Kommunerne skal fastsætte det rette græsningstryk, hvis en lodsejer ønsker et græsningstryk under 1,5 SK pr. ha. Derfor har VFL spurgt en række kommuner, hvordan de griber opgaven an.
Ny forening skal fremme naturpleje og afsætning af naturkød
Projekt Smag på Landskabet danner nu en forening for landmænd, gårdbutiksejere, slagtere, restauratører m.fl. til fælles afsætning og markedsføring af naturkød. Tag med til stiftende generalforsamling.
Sæt fokus på management og hæv dækningsbidraget
Artikel fra Magasinet Kødkvæg, april 2014
Rådgivning om naturpleje styrkes
Artikel fra Magasinet Kødkvæg, juni 2014
Ny forening for naturplejere skal fremme afsætning af naturkød
Artikel fra Magasinet Kødkvæg, august 2014
Mød ’Smag på Landskabet’ på Food Festival i Aarhus
Nordens største Food Festival slår dørene op i Aarhus den 5.-7. september. ’Smag på Landskabet’ er naturligvis på pletten med information om godt kød og naturpleje – og rigeligt med smagsprøver.
Faktaark om naturpleje
Samlingen af faktaark udvides og revideres løbende.
’Smag på Landskabet’ bliver nyt garantimærke for naturkød
Kriterier for et kommende garantimærke for kød under mærket ”Smag på Landskabet” er på vej. Kriterierne bygger bl.a. på resultatet af en spørgeundersøgelse blandt landmænd og forbrugere.
Færre får tilskud til naturpleje i 2015
Fra 2015 bliver der kun tilskud til pleje af naturarealer uden for Natura 2000 områder, hvis arealerne har en høj naturværdi. Naturværdien bliver vurderet ud fra et nyt pointsystem – High Nature Value.
Ny forening tager hånd om værdifuld dansk natur
Overvældende interesse, da foreningen Smag på Landskabet blev til ved en stiftende generalforsamling på Sabro Kro i går. Stærk bestyrelse valgt.
Naturpleje: Vi svigter 150.000 hektar natur
Artikel fra Foodculture, 25. september 2014
Naturplejen beskytter naturens guld
Med naturpleje bevarer vi den lille blå anemone, mariehøne-edderkoppen og alle de andre arter, som ellers ville forsvinde, og som gør vores natur rig og mangfoldig.
Mit liv med Dexterkvæg og naturpleje
Se filmen, der er produceret i projektet Smag på Landskabet.
Dagsorden: Temamøde om natur og biodiversitet
Afholdt den 8. oktober 2014 fra kl. 9.30. – 15.30, i nationalpark Mols bjerge på Molslaboratoriet Strandkærvej 6, Femmøller.
Referat af ”Temamøde om natur og biodiversitet”
Afholdt i Molslaboratoriet den 8. oktober 2014.
Kastbjerg Ådal Hegn A – ideer til naturpleje
Udarbejdet i forbindelse med Temamøde om natur og biodiversitet”, Molslaboratoriet den 8. oktober 2014.
Smag på landskabet i Randers Kommune - Plejeplan for Kastbjerg Ådal hegn A
Præsenteret i forbindelse med "Temamøde om natur og biodiversitet”, Molslaboratoriet den 8. oktober 2014.
Smag på landskabet i Randers Kommune - Plejeplan for Kastbjerg Ådal hegn A – til landmand
Præsenteret i forbindelse med ”Temamøde om natur og biodiversitet”, Molslaboratoriet den 8. oktober 2014.
Præsentation: Forslag til indhold på møder om naturpleje
Oplæg på ap2 møde/ ”Temamøde om natur og biodiversitet” d. 8. oktober 2014, Mols bjerge.
Præsentation: Smag på Landskabet
Givet i forbindelse med ”Temamøde om natur og biodiversitet”, Molslaboratoriet den 8. oktober 2014.
Nye muligheder for pleje af naturarealer fra 2015
I 2015 gennemføres en række lempelser i tilskudsordningen til naturpleje, så ordningen bliver mere fleksibel og risikoen for krav om tilbagebetaling af tilskud bliver mindre.
Tilskud til naturpleje fra 2015
Flere væsentlige ændringer fra 2015 af tilskud til pleje af græs- og naturarealer.
Smag på Landskabet - Plejeplaner
Som led i et udviklingsarbejde med at finde gode og brugbare modeller for plejeplaner har projekt Smag på Landskabet udarbejdet plejeplaner for alle de naturarealer, der indgår i projektet.
Sammenligning af ”grundig naturhandleplan” med ”landmandsudgave” og
Sammenligning af ”grundig naturhandleplan” med ”landmandsudgave” og ”ideer ud fra delområder”
Afgræsningsgrad uden stednavne
Vurdering af afgræsningen i arealerne i Smag på Landskabet oktober 2014
Naturhandleplaner i Smag på Landskabet
– muligheder fremadrettet
Plejeplan Sundøre naturareal
Plejeplan Sundøre naturareal
Plejeplan Storå
Plejeplan Storå
Plejeplan Støvringgaard strandeng
Plejeplan Støvringgaard strandeng
Plejeplan Spøttrup Sø
Plejeplan Spøttrup Sø
Plejeplan Sparehusbakkerne
Plejeplan Sparehusbakkerne
Plejeplan Skjern Vesteng
Plejeplan Skjern Vesteng
Plejeplan Skjern Østeng
Plejeplan Skjern Østeng
Plejeplan Mommose
Plejeplan Mommose
Plejeplan Kastbjerg Ådal Hegn
Plejeplan Kastbjerg Ådal Hegn
Plejeplan Hjerl Hede
Plejeplan Hjerl Hede
Plejeplan Gryde Å
Plejeplan Gryde Å
Plejeplan Gåsemosen
Plejeplan Gåsemosen
Ideer Gåsemosen
Ideer Gåsemosen
Ideer Hjerl Hede
Ideer Hjerl Hede
Ideer Kastbjerg Ådal Hegn
Ideer Kastbjerg Ådal Hegn
Ideer Spøttrup Sø
Ideer Spøttrup Sø
Landmandsudgave Gryde Å
Landmandsudgave Gryde Å
Landmandsudgave Hjerl Hede
Landmandsudgave Hjerl Hede
Landmandsudgave Kastbjerg Ådal Hegn
Landmandsudgave Kastbjerg Ådal Hegn
Landmandsudgaven Gåsemosen
Landmandsudgaven Gåsemosen
Landmandsudgaven Mommose
Landmandsudgaven Mommose
Landmandsudgaven Spøttrup Sø
Landmandsudgaven Spøttrup Sø
Landmandsudgave Skjern Østeng
Landmandsudgave Skjern Østeng
Landmandsudgave Skjern Vesteng
Landmandsudgave Skjern Vesteng
Landmandsudgave Sparehusbakkerne
Landmandsudgave Sparehusbakkerne
Landmandsudgave Støvringgaard
Landmandsudgave Støvringgaard
Landmandsudgave Storå
Landmandsudgave Storå
Landmandsudgave Sundsøre
Landmandsudgave Sundsøre
Fra vilde blomster til lækkert kød
Her er et projekt med store ambitioner om at styrke naturen og gøre naturpleje til en rentabel forretning. Målet er desuden, at projektet fortsætter efter afslutning.
Få rådgivning om naturpleje af de bedste
Ny ekspertliste viser, hvilke rådgivere, der har naturpleje som specialområde.
Præsentation: Fra vilde blomster til lækkert kød
Indlæg på Plantekongres 2015.
Smag på Landskabet - Kød fra glade dyr i en rig natur
Folder til slagterbutikker
3D postkort - Smag på Landskabet
Henvendt til personer der arbejder med naturpleje i kommunen
Naturpleje - få råd af de bedste
GoCard der reklamerer for rådgiverekspertlisten
Bliv medlem af foreningen Smag på Landskabet
Folder med opfordring om at blive medlem af foreningen
Kød fra kvæg, der plejer naturen, er sundere og smager ”vildt”
Artikel fra Fødevaremagasinet, marts 2014
Kødets kvalitet påvirkes af det dyrene æder
Smag på Landskabet 2014
Lær nyt om kød og få inspiration til afsætning
Artikel fra Magasinet Kødkvæg nr, 2, april 2014
Naturplejere lærte nyt om kød og afsætning
Artikel fra Magasinet Kødkvæg nr. 3, juni 2014
Workshop om afsætning af naturkød
Artikel fra Magasinet Kødkvæg nr. 6, december 2014
Kriterier for anvendelse af mærkningsordningen i "Smag på Landskabet"
Artikel fra Magasinet Kødkvæg nr. 6, december 2014
Naturen og projektarealerne Smag på Landskabet
Temamøde om natur og biodiversitet i Smag på Landskabet, 8. oktober 2014, Mols Bjerge
Postkort omdelt på Herning Landsskue 2014
Smag på Landskabet
Memorybrikker omdelt på Herning Landsskue 2014
Smag på Landskabet
Baggrundsinfo til slagtere i fbm. slagtefolderen
Smag på Landskabet 2014
Spørgskema - konkurrence om lækkert naturkød
Food Festival - efterår 2014
Smag på Landskabet på Facebook
Facebookside
Kriterier for anvendelse af mærkningsordningen i ’Smag på Landskabet’
’Det’ Naturkød’ er navnet på den mærkningsordning, som udspringer af projekt Smag på Landskabet. Ordningen skal gøre det nemmere for forbrugerne at identificere naturkød. Kriterierne for at kunne benytte mærkningsordningen er nu vedtaget.
Smagsoplevelsen af naturkød skal sidde i skabet hver gang
Smag på Landskabets workshop denne uge satte fokus på, hvad afsætningsleddet lægger vægt på ved køb af kød. Mørhed og god smag, hver gang forbrugeren sætter tænderne i kødet, er et must. Den gode historie er ikke nok.
Workshop om afsætning af naturkød
Landmænd kan hente ny viden og konkrete tips om afsætning af kød, når Smag på landskabet inviterer til workshop i januar.
Giv oksekødet den bedste tilberedning - kursus
Videncenter for fødevareudvikling, marts 2014
Lær nyt om kød og få inspiration til afsætning
Videncenter for fødevareudvikling, juni 2014
Smag på Landskabet.dk
Websitet for projekt Smag på Landskabet
Smag på Landskabet nyhedsbrev
Nr. 6 - marts 2014
Smag på Landskabet nyhedsbrev
Nr. 7 - marts 2014
2 bannere: velkommen + Smag på Landskabet fotos
Landsskuet Herning, juli 2014
Status for ”Pleje af græs- og naturarealer”
Styregruppemøde, VFL, 4. februar 2014
Smag på Landskabet, Skærum Mølle
Oplæg på naturnetværksmøde, den 19. august 2014
Naturpleje som forretningsområde
Oplæg på vidensdag for maskinstationer, den 16. jnauar 2014
Oplæg på stiftende generalforsamling
SPL, Natur og tilskud til naturpleje, 16. sept. 2014
Oplæg på styregruppemøde
SPL, 3. oktober 2014
SPL - oplæg for fynske kommuner og landmænd
Randers Naturcenter, 28. maj 2014
Naturpleje netværksmøde
Smag på Landskabet, den 7. maj 2014